В Шабла създават временни биваци  за любителите на дивия туризъм
В Шабла създават временни биваци за любителите на дивия туризъм / shabla.be

На морския бряг край Шабла ще има временни биваци за любителите на дивия туризъм, съобщават от общината. Определени са 4 места за бивакуване - на север от Дуранкулак - близо до граничарския плаж, на север от къмпинг „Крапец“, в близост до бункера на Езерец и в южната час на Тюленово - местността „Ашалък“. Общата площ на терените е почти 195 дка. Границите на временните биваци ще се маркират с нетрайни знаци – спрей или дървени колчета. На терените ще бъдат поставени контейнери за смет и химически тоалетни.

В близките села, както и в самите места за бивакуване ще бъдат монтирани информационни табели, в които са посочени GPS-координатите на терените за отдих. Таксата за устройване на бивак на определените за това места ще бъде 2 лв. за 10 кв.м. на денонощие. Плащането ще става на място или в кметствата на съответните села. В момента тече информационна разяснителна кампания сред туристите за условията, при които могат да почиват на шабленския бряг с каравани и палатки.

Община Шабла е една от първите в страната, която въвежда такава форма за пребиваване на морския бряг. Целта е да се канализира и контролира дивият туризъм, за да се избегнат евентуални инциденти и замърсяването на морския бряг.
От няколко дни членове на общинска комисия, в която са включени и представители на полицията и пожарната, обхождат брега, за да предупредят туристите, че не могат безразборно да опъват палатки и да спират каравани. От утре-13 август, нарушителите на новите разпоредби ще бъдат санкционирани.