В  Измаил искат филиал на българско консулство
В Измаил искат филиал на българско консулство / netinfo
Българите от Измаил искат в града да бъде разкрит филиал на консулството на България в Одеса. Въпросът е поставен в кратък разговор между министър-председателя Сергей Станишев и председателя на българската община “Света София” в Измаил Иван Степанович по време на посещението на премиера в Добрич, съобщават от  общинската организация на БСП.

“В Измаилски район живеят над 150 000 бесарабски българи, Одеса е на около 250 км, затова проблемът с визите се натоварва допълнително финансово. Като отчитаме интереса на нашите хора да идват в България, решихме да започнем тази инициатива за консулски филиал” е заявил Иван Степанович.

Бесарабският българин е гост на зам.-областния управител Михаил Стоев, който е председател на Областното дружество на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.

Гостът е направил още едно предложение. В Бесарабия да се създадат пунктове за набиране на работна ръка за България. По думите му това трябва да става при ясни условия за пребиваването в България и за заплащането от страна на фирмите, които ще наемат работници.

“У нас има много квалифицирани специалисти – строители, заварчици, готвачи, сервитьори и обслужващ персонал за морски съдове. Към момента обаче няма организация за трансфер на кадри в България, а само добро желание. В Русия по-бързо се ориентираха към специалистите-бесарабски българи” – добавя Иван Степанович.

Михаил Стоев го е запознал с новата стратегия на българската държава за работата с българите в чужбина.