/ netinfo
С поклонение пред паметника на Васил Левски в Централния градски парк на Генерал Тошево беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Преди 146 години на 6 февруари (тогава в сила е Юлианският календар) Васил Иванов Кунчев е обесен в околностите на София. Мястото на бесилото му се намира в центъра на днешната столица, където сега се издига негов паметник.

Шабла почита паметта на Апостола на свободата

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски, който беше открит на 22 септември миналата година. Близо двеста присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола.

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Както на много други места в цялата страна, така и в град Генерал Тошево годишнината от обесването на Васил Левски беше отбелязана на 19 февруари. Според историческите данни Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19.

Разминаването се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни .

За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Васил Левски (6 юли) се отбелязва правилно - 18 юли по нов стил. Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари