/ община Генерал Тошево
В Генерал Тошево и в много села от цялата община тържествено беше отбелязан Денят на лозаря - Трифон Зарезан. По традиция в общинския център празникът започна рано сутринта пред НЧ „Светлина – 1941“ с кръшни хора и песни за виното и любовта.

В Генерал Тошево посрещат с концерт Деня на влюбените

Въпреки студеното време немалко хора се събраха пред културната институция, за да тръгнат след това към къщата на избран стопанин – и тази година любезен домакин на събитието беше Желязко Симеонов, познат на всички като бай Жельо.

Там кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров ритуално заряза лозите за здраве и берекет през настоящата година.

Генерал Тошево Трифон Зарезан
netinfo


По време на празненството бяха наградени победителите от двата конкурса, посветени на празника: поетичния „Вино и любов, любов и вино“ и този за най-добро домашно вино, реколта 2018 г.

В поетичната надпревара участие взеха 12 произведения от автори от цялата страна. Първо място беше присъдено на стихотворението „До капка“ на Христина Борисова от град Севлиево.

Генерал Тошево Трифон Зарезан
netinfo

Далеч по-голям интерес предизвика конкурсът за най-добро домашно вино и определянето на тазгодишния Винар на годината 2019. В надпреварата се включиха повече от 20 участника, предоставили за селекция общо 37 вида вина. Самият конкурс протече в три категории вина за оценяване – червено, бяло и розе.

На 14 февруари празнуваме три празника

Първо място в категория „Бяло вино“ спечели Димитър Недев. В останалите две – „Червено вино“ и „Розе“ победителят беше един и същ – Тодор Илиев. За Винар на реколта 2018 година единодушно беше избран Иван Костов. Победителите както и всички останали наградени получиха грамоти, материални награди и сувенири.