В Добрич върви подписка Да си върнем заграбената земя
В Добрич върви подписка Да си върнем заграбената земя / Дарик Добрич

Подписка в подкрепа на национална гражданска инициатива "Да си върнем заграбената земя" е организирана в Добрич. Подписите се събират от едноименно гражданско сдружение, което настоява да се премахне поставения краен срок за възстановяване на собствеността върху земеделските земи.

През 2007 година парламентът гласува решение, чрез което се спря възможността да се връщат земеделски земи на физически лица, обясни Красимир Савов, който е председател на Инициативния комитет за подписката. "След като започна реституирането на земите имаше редица промени в Закона за ползването на земеделските земи и собствеността върху тях, като последната редакция на практика прекъсна възможността да се връща земя на физически лица", коментира той.

Савов смята, че крайният срок е поставен, за да се прикрият огромни кражби, извършени при реституцията на земеделските земи. По думите му много хора, дори и без да са наследници, чрез лъжесвидетели са успели да възстановят земи за сметка на реалните собственици. Впоследствие обаче част от ощетените са успели да намерят документи, че са наследници на хора, на които земите не са били върнати. Искаме да няма крайни срокове за възстановяване, защото така се погазва конституционното право на всеки да получи от наследодателя си даден имот, коментира Савов.

Подписите се събират в централната част на Добрич, пред Гимназията по туризъм, от 9.30 до 7.00 вечерта. Подписката ще продължи до 10 октомври, след което ще бъде внесена в Народното събрание. До момента тя е подкрепена от над 300 души в Добрич, подписи се събират и в селата от региона, планувано е да започнат подписки в Генерал Тошево, Крушари и в селища от Варненска област.

Гражданското сдружение с нестопанска цел "Да си върнем заграбената земя" е регистрирано в Добрич и в него членуват 51 души. Досега нееднократно сме поставяли проблема пред  различни институции, писали сме до председателя на НС, до президента, до омбудсмана, обръщали сме се към депутатите от региона, но решение няма, посочи Савов. Сега от сдружението се надяват да събудят вниманието на народните представители като съберат няколко хиляди подписа в подкрепа на искането.

Сдружението е регистрирано в Комисията по защита на личните данни  и хората могат да бъдат спокойни, че с предоставените в подписката данни няма да бъде  злоупотребено, посочиха организаторите. Те подчертаха още, че подписката е свързана изцяло с посоченото искане и не се събира с цел регистрация на партия или движение за местните избори.