В Добрич се открива първият  в страната паметник на Достоевски
В Добрич се открива първият в страната паметник на Достоевски / netinfo
Паметникът на класика на руската литература Фьодор Достоевски ще бъде открит официално от 11.00 часа. Специално за събитието в Добрич ще пристигнат Съветникът при посолството на Руската Федерация в България Сергей Фошкин и Генералният консул на Русия във Варна Анатолий Шелкунов. Сред гостите се очакват и заместник директорът и директорът “Персонал и общи въпроси” на Лукойл Нефтохим Бургас Алексей Родин и Димитър Николов.

Това е първият в страната паметник на Достоевски. Монументът е издигнат в зеленото пространство, заключено между Драматичен театър “Йордан Йовков” и Художествената Галерия. Бронзовата композиция е висока пет метра и е дело на скулптора Христо Илиев. На паметника е изписано “1876 г. глас – камбана в защита на българите” в знак на признателност към писателя за отразяване на героичната епопея на българския народ по време на Априлското въстание. В периода от 1876 до 1880 г. Достоевски многократно е поставял въпроса за страданията на българския народ и е настоявал пред руския император, дворянството, църквата и обществеността за по-сериозна позиция от страна на Русия по проблема.

Проектът се реализира по идея на фондация “Фьодор Достоевски” с председател Юрий Митев със съдействието на община  Добрич, Генералното консулство на Русия във Варна, почетното консулство на Русия в Бургас, “Дружеството за приятелство с народите на Русия” и “Лукойл Нефтохим Бургас”.