Корпус 3
Корпус 3 / Дарик Добрич
Земеделските производители използват изцяло онлайн еднодневните трудови договори, отчитат от Дирекция „Инспекция по труда” Добрич. Броят на предоставените образци от началото на годината е 12 563. През 2016 г. те са били 7 714. Инспекторите продължават контрола по спазване на трудовото законодателство в дейност „Растениевъдство“, тъй като тя е рискова по отношение на възникването на трудовите правоотношения и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.
 
След активния туристически летен сезон в региона, от Инспекцията отчитат и броя на наетите непълнолетни лица за работа, предимно по морето. За деветте месеца т.г. са дадени 571 разрешения за работа на непълнолетни, като за същия период на 2016 г. те са били 464 броя.
   
Служители Дирекция „Инспекция по труда” Добрич са извърши 910 проверки за 9-те месеца - предимно в търговски предприятия, хотели и ресторанти, в селското стопанство и строителството на сгради. От тях 120 са по жалби срещу некоректни работодатели.

При проверките са установени 3 895 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 1 713, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда - 2 162 и 20 на Закона за насърчаване на заетостта.

Предприети са административни мерки, съставени са 317 акта.