Условна присъда за укриване на данъци получи добруджанец от Кардам
Условна присъда за укриване на данъци получи добруджанец от Кардам / Дарик Добрич - архив

Условна присъда за укриване на данъчни задължения постанови Окръжен съд – Добрич на добруджанец, роден в с.Кардам и живущ в София. В публично съдебно заседание Окръжен съд – Добрич призна подсъдимия Д. И. Ш. за виновен в това, че през периода от 31.03.2009г. и 02.04.2012г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управляващ и представляващ дружество с ограничена отговорност -гр.Добрич, като не подал декларации по чл.92 от ЗКПО избегнал установяването и плащането на данъчни задължения - корпоративен данък в размер на над  42 хил.лева.

Подсъдимият е наказан с лишаване от свобода за срок от две години, чието изтърпяване е отложено по реда на чл.66 от НК за срок от три години. Съдът осъжда подсъдимият да заплати на държавата, представлявана от Министъра на финансите, сумата от 17 хил.лева, ведно със законната лихва върху дължимите данъци като обезщетение за нанесени имуществени вреди в резултат на недекларирани и неплатени данъчни задължения - корпоративен данък по ЗКПО.

Подсъдимият е осъден и да заплати държавна такса върху уважения размер на главницата по иска, а именно - 1294,72лв., както и сторените по делото разноски в размер на 1 230лв. по сметка на ОД на МВР -гр.Добрич и 230лв. по сметка на ОС-гр.Добрич.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Варна.