Училището в село Зърнево - единственото в региона с часове по майчин език
Училището в село Зърнево - единственото в региона с часове по майчин език / DarikNews.bg, архив

Училището в тервелското село Зърнево е единственото учебно заведение в региона, в което се провеждат часове по майчин език. Това съобщи за Дарик началникът на регионалния инспекторат по образование Петър Петров по повод днешния Международен ден на майчиния език.

Преди години в региона имаше интерес към изучаване на турски език, но впоследствие повечето от децата, вероятно заради допълнителното натоварване, се отказаха, коментира Петров. През 2000 година например около 1300 деца в Добричка област са посещавали часове по турски език, съобщиха от инспектората.

До миналата година децата от арменската общност в Добрич можеха да посещават  неделно училище, за да учат майчиния си език, каза председателят на арменската организация Оник Гюлиян. Часове по арменски са провеждани и в училище „Христо Смирненски”. Сега обаче занятия не се организират, тъй като за съжаление няма достатъчно деца на ученическа възраст, сподели Гюлиян.

Майчин език сега изучават 85 деца от Зърнево. В учебниците е включена турска граматика и произведения от турската, българска и балканска литература, разказа преподавателят по турски Муталиб Мехмед. Според него обучението по майчин език е много полезно за учениците, тъй като им помага да усвоят по-добре и българския език. Проблем е обаче, че учебниците по турски не са преиздавани от 92-ра година насам, вече са стари, изпокъсани и не достигат, посочи Мехмед.

Директорът на училището в Зърнево Хатидже Мехмед обясни, че обучението се провежда в часовете за свободно избираема подготовка и в него се включват  децата от втори до осми клас. По думите й изучаването на турски започва във втори клас, за да могат първокласниците най-напред да се научат да четат и пишат на български език. 95% от учениците в Зърнево продължават образованието си след 8 клас, посочи още директорката и допълни, че няколко възпитаници на училището са завършили турска филология.

Международният ден на майчиния език - 21 февруари се отбелязва с решение на  ЮНЕСКО. Организацията счита езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за опазване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.