Ученици от ЕГ Гео Милев ще имат телефонна връзка с Международната космическа станция
Ученици от ЕГ Гео Милев ще имат телефонна връзка с Международната космическа станция / Thinkstock/Getty Images

Ученици от Езикова гимназия „Гео Милев” ще разговарят на 4 ноември в 13.40 часа чрез радио връзка с астронавт от Международната космическа станция, съобщиха от учебното заведение. Това е уникален проект и първият такъв за България.

Разработен е от организация, наречена АРИС, която е една от основните партньори на НАСА за космическо изследване и включва директен телефонен разговор с астронавт в космоса. Идеята е на Александър Петров, ученик от гимназията, който завърши миналата година. Организацията Арис и по-специално Арис програмата е създадена с помощта на НАСА и други космически агенции и организира аматьорски телефонни разговори между ученици от цял свят и астронавти и космонавти от Международната космическа станция.

За пръв път програмата на Арис е създадена от делегати на известни аматьорски радио организации през 1996 година. Специален сервизен модул за телефонни разговори в космоса, одобрен от НАСА и Руската космическа агенция, е изпратен и поставен на Международната космическа станция с цел обучение и обогатяване на знанията на млади любители на астрономията и ентусиасти.  Езиковата гимназия успешно стана част от програмата на Арис, благодарение на Александър Петров. Точно преди две години той представи кандидатурата на добричката гимназия и заедно с училище от Кувейт спечелиха възможността да зададат 10 въпроса, в рамките на около 15 минути, на астронавта Грегъри Рейд Уайсмън. Той е американец, инженер и военноморски авиатор, роден на 11 ноември 1975 година. Завършил е университета Джон Хопкинс през 2006, женен е и има две дъщери. Уайсмън е избран за член на групата на астронавтите към НАСА през юни `2009, когато печели позиция измежду 3500 кандидати, а през 2001-ва завършва курс и се квалифицира като астронавт.  Преди кариерата си като астронавт той е бил тестов пилот на военновъздушните сили на САЩ и печели 5 награди “Combat”. В момента Грегъри  провежда първия си космически полет като част от експедиция 41, която излетя за Международната космическа станция на 28 май 2014 година.

Международната космическа станция - International Space Station, е съвместен проект на пет космически агенции: Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА); Федералната космическа агенция на Русия (ФКА); Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA); Канадската космическа агенция (CSA/ASC) и Европейската космическа агенция (ЕКА).