Търсят помощ от държавата за храма на Кибела
Търсят помощ от държавата за храма на Кибела / netinfo

Декларация до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и институциите, имащи връзка с опазването на архитектурните паметници ще изпратят участниците в днешната Кръгла маса за спасяване храма на Кибела в Балчик.

Днешният форум бе иницииран от кмета Николай Ангелов и се проведе в Националния археологически музей в София. В дискусията взеха участие зам.-министърът на културата Иван Токаджиев, депутатите Сияна Фудулова, Иво Атанасов и Любен Дилов, професорите Николай и Димитър Овчарови, архитекти и интелектуалци.

Общината може да бъде най-добър стопанин на този паметник, заяви зам.-министърът на културата Иван Токаджиев и даде пример, че дори и в най-богатите страни държавата не е добър стопанин. От своя страна кметът на Балчик Николай Ангелов обясни, че въпросът не е откъде ще се намерят парите, а дали собственикът въобще ще пожелае да го продаде или да поиска много по-висока сума. До момента всичко, което е в рамките на закона е направено от местната власт. В този момент ние не знаем какво да направим и затова сме инициирали тази кръгла маса, обобщи Ангелов.

Проф. Николай Овчаров информира, че в случая става дума за частен имот, но при Перперикон не се знае кой да го стопанисва – държавата или общината. Според него добре би било мястото, където е храмът на Кибела, да бъде превърнато в музей и да има регламент за подобни случаи. „Нека да помислим и за туристическата стойност на обекта. Този казус трябва да залегне не само в закона за опазване на културно-историческото наследство, но и в закона за туризма, защото нещата са свързани.” – категоричен бе проф.Овчаров.