Турски земеделци искат наши сортове пшеница
Турски земеделци искат наши сортове пшеница / Дарик Добрич

Фирми от Турция проявяват голям интерес към сортовете пшеница на ДЗИ-Генерал Тошево, стана ясно по време на Деня на отворените врати в института. Традиционната проява бе уважена от турски производители от района на Къркларели, които желаят да купят семена от български сортове, които според тях са по-качествени от техните.

Два сорта пшеница на ДЗИ – „Аглика” и „Галатея”,  вече са признати в Турция. Още 7 са подадени за одобрение, а до месец-два се очаква да бъдат признати обикновената зимна пшеница „Калина” и твърда пшеница „Северина”, съобщи директорът на ДЗИ Иван Киряков. Миналата седмица група от 22 земеделци от южната ни съседка са били на посещение в ДЗИ и са останали удивени от опитните полета, особено от осилестата пшеница.

Според Киряков нашата селекция има много голям пазар и голяма перспектива в Турция. Предимствата на местните сортове се крият в тяхната сухоустойчивост и зимоустойчивост. Освен това нашите пшеници са подходящи за региона, тъй като са степен тип, за разлика от европейските, селектирани при влажни условия.

„В района на Ген. Тошево от 1 май до сега са паднали само 14 литра дъжд на кв.м. Независимо от това нашите пшеници се държат и зем. производители ще бъдат доволни от резултатите”, коментира Киряков. Местни сортове жито се търсят и в Румъния. Признати наши хибридите слънчоглед пък има в Молдова, Русия и Украйна, а в Казахстан и Беларус се очаква одобрение.

Жътвата на пшеницата може да започне към 5 юли, вместо около 10-15 юли заради засушаването, прогнозира Иван Киряков. Като цяло посевите са останали редки, а зърното е недобре изхранено. То обаче ще бъде с по-висок протеин. Тази година болести по есенните култури не се наблюдават, няма да има и житна дървеница.

Средният добив от пшеница за страната се очаква да бъде около 150-200 кг./дка при 180-200 кг./дка м.г. За Добруджа прогнозата е над 400 кг./дка. Пролетниците към момента също страдат от липсата на валежи и ниската влагозапасеност в почвата, подчерта Киряков.

Турски земеделци искат наши сортове пшеница
netinfo