Тервелчани ще гласуват в две подвижни урни
Тервелчани ще гласуват в две подвижни урни / Дарик Добрич

Две подвижни секционни избирателни комисии ще работят в община Тервел в изборния ден - 23 октомври, съобщават от общината. 53-ма души от няколко населени места са подали заявления за гласуване в двата вида избори - президентски и местни, с подвижна избирателна урна.

За местните избори тази година за Тервел ще бъдат отпечатани 16 000 бюлетини за избор на кмет на община и 16 000 - за избор на общински съветници. За кмет ще бъде дълга около 25 см, докато за съветници - малко над 40 см.

Кметове на кметства ще се избират в 16 села в общината. Там избирателите ще гласуват с 4 различни бюлетини - за президент и вицепрезидент, за кмет на община, за общински съвет и за кмет на кметство. В седемте села, които нямат право да си избират кмет, както и в град Тервел ще се гласува с три вида бюлетини - за президент, за кмет на община и за общински съветници. Назначаеми ще бъдат кметските наместници в 7 села - Ангеларий, Сърнец, Мали Извор, Проф.Златарски, Кочмар, Оногур и Кладенци.

Избрани кметове ще имат селата с над 350 жители, регистрирани по постоянен адрес, припомнят от общината. Оттам съобщават още, че в тервелското село Гуслар регистрите включват повече от 350 жители по постоянен адрес, но избирателният му списък за местни избори съдържа едва 19 гласоподаватели, които отговарят на изискванията на новия избирателен кодекс да имат постоянен адрес в Гуслар, а настоящ в което и да е селище в България. Така 19 човека ще имат право да избират свой кмет, а в друго тервелско село - Кочмар повече от 250 избиратели няма да имат това право, тъй като регистърът на жителите с постоянен адрес сочи по-малко от 350 души. В Бонево пък кметът ще бъде избиран само от 77 избиратели.