Тервел и Крушари ще привличат гости с ловен, селски и религиозен туризъм
Тервел и Крушари ще привличат гости с ловен, селски и религиозен туризъм / Дарик Добрич

Възможностите за селски, ловен и религиозен туризъм могат да направят от добруджанските общини Тервел и Крушари привлекателна туристическа дестинация. Това стана ясно след Международната конференция "Алтернативният туризъм - възможност за регионално развитие", която се проведе в Тервел. Форумът бе заключителна част от проект на стойност 186 000 лева, финансиран по ОП"Регионално развитие". Участваха представители на българските общини и партньори по проекта от Гърция и Румъния.

Ръководителят на проекта Димитрина Желева сподели, че една от забележителностите в района на Тервел и Крушари - каньонът на Суха река има добър потенциал за развитие на религиозния и ловен туризъм. Там се намират едни от най-ранните скални манастири в Европа, обитавани през цялото първо хилядолетие след Христа. Предполага се, че център на монашеския живот по тези места е бил манастирът „Гяур евлери"/християнска църква/. Комплексът се състои от скална църква и десет килии, изсечени в скалите. Крепостта Залдапа в Крушарско пък е най-големият укрепен античен център в днешна Добруджа. Суха река се влива в сладководно езеро на територията на граничната румънска община Олтина. Там пък притегателна точка за поклонниците би могъл да бъде манастирският комплекс „Свети Апостол Андрей", обясни Желева.

Ловците също са добре дошли в тези общини, където се срещат благороден елен, лопатар, муфлон, дива свиня, сърна, сив заек и пъдпъдък. В Тервелско се поддържат три ловностопански парка със запазени дивечови запаси. Възможности за риболов предлагат язовирите в землището на село Безмер. Туристите пък могат да отсядат в местата за отдих и къщите за гости, които се изградиха през последните години в общините Крушари и Тервел и предлагат добри условия за хранене и нощувки.  

Кметствата от трите съседни държави могат да привличат туристи и с възможността да се проследи „Пътят на виното" на майсторите на божествената напитка - траките. Той преминава от гръцката община Ефкарпия през Тервел и Крушари и стига до румънската Олтина.

Международната конференция приключи с подписване на Меморандум за създаване на европейска партньорска мрежа в туристическия бранш. Той би подпомогнал създаването на интегрирани туристически продукти между съседни общини.