Тервел чака пари за оптимизация на училищната мрежа
Тервел чака пари за оптимизация на училищната мрежа / netinfo
Община Тервел ще кандидатства за получаване на средства по националната програма “Оптимизация на училищната мрежа”, съобщават от общината.

Програмата има три модула – оптимизиране на училищната мрежа,рационализиране на мрежата от професионални училища и оптимизиране на вътрешната структура на училищата.

Община Тервел има право да кандидатства по два от модулите:”Оптимизиране на училищната мрежа” и “Оптимизиране на вътрешната структура на училищата”.По втория модул ще се финансират дължимите за 2008 г.обезщетения за съкратения от общинските училища персонал. За такива обезщетения в бюджета на програмата са предвидени 17 000 000 лв.

В края на март Общинският съвет в Тервел прие програма за оптимизиране на училищната мрежа , като гласува закриване на училищата в селата Божан, Поп Груево, Жегларци и Градница.

Срокът, в който общината трябва да внесе програмата си за оптимизация е до 22 юни. В десетдневен срок след това одобрените за финансиране общини ще очакват първите 50% от полагащата им се сума по бюджета на одобрените програми.

Отпуснатите средства могат да бъдат използвани за строително-ремонтни работи, обзавеждане и оборудвне, за обезщетения на персонала и за разплащане на неразплатени задължения на закритите училища.