Съвети за пътуващите
Съвети за пътуващите / netinfo

Днес е последният работен ден и мнозина ще се отправят нанякъде, за да посрещнат в различна от домашната обстановка новата 2010 година. Ето няколко съвета от КАТ за спокойно и приятно пътуване в празничните дни, когато пътищата са по-натоварени:

Най-напред изберете подходящо време за тръгване на дълъг път - това, което не са избрали всички други. За предпочитане е през светлата част от денонощието. Прегледайте основно спирачките, светлините, чистачките, незамръзващите течности в автомобила. Тръгнете само ако сте със зимни гуми и носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, ако се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Не си определяйте и не договаряйте точен час на пристигане, за да не се изнервяте от закъснение и да бързате. Не изпреварвайте, докато не възникне благоприятна ситуация с добра видимост.

Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. При образуване на колона на автомагистрала, не заемате аварийната лента, за да имат достъп линейки, полицейски коли и снегопочистващи машини.

Компаниите трябва да решат кого ще пожертват да остане трезвен, за да ги върне обратно. Не давайте ключа на неправоспособен или на пийнал водач. Времето, което трябва да мине от употребата на алкохол е 8 часа. Не сядайте зад волана и след обилно нахранване.

Внимавайте в пешеходците, които в тези дни също може да са прекалили с алкохола. Карайте бавно в града, където ви "дебнат" още деца, бързащи възрастни, каруци, несигнализирани велосипеди и други превозни средства.

Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуване и настоявайте всички в автомобила да го сторят. Обезопасете добре пътуващите деца!

Приятно пътуване!