Съдът прие експертиза по дело на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу 9 ответници
Съдът прие експертиза по дело на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу 9 ответници / Окръжен съд Добрич - Пресцентър

Окръжен съд – Добрич прие допълнителна съдебно-техническа експертиза, изготвена по гражданско дело срещу 51-годишния Димитър Д. от Добрич и още 8 ответници. То е образувано по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Сред останалите ответници са съпругата на Димитър Д.,синът, братът,  придобилите техни имоти и други купувачи.

Днес съдът прие заключението на вещото лице по допусната по делото допълнителна съдебно-техническа експертиза за производството на златни накити, принадлежащи на семейството.

Съдът отложи делото за попълване с доказателства, тъй като вещите лица не са изготвили в срок други две експертизи. Те трябва да представят заключения по комплексна съдебно-криминалистическа експертиза. Тя изследва магнитни носители със записи на сватбите на двете деца на Димитър и Къймет Д. Ако се установи, че тези записи са автентични, следва да се провери дали дарените на младоженците накити са идентични с изследваните в съдебно-техническата експертиза бижута. Назначената по делото съдебно-оценъчна експертиза се очаква да посочи какви приходи са имали двамата ответници от обработка на земеделски земи в проверявания период 1994 – 2011 г.

Резултатите ще бъдат ползвани при изготвянето на съдебно-икономическа експертиза за направените от ответниците разходи и получените от тях приходи от законни източници.

Пресцентърът на Окръжен съд Добрич припомня, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество претендира да бъде отнето от Димитър Д. и неговата съпруга имущество на обща стойност 428 347 лв., за което експертите й не са установили данни за законни източници. Иска се още да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата сключени между него и останалите ответници договори за покупко-продажба и за дарение на недвижими имоти.

Производството срещу Димитър Д. е започнато във връзка с влязло в сила на 30.11.2011 г. споразумение за решаване на наказателно дело срещу него в досъдебното производство. Варненският окръжен съд го е признал за виновен за това, че в периода януари 2007 г. – 09.11.2010 г. на територията на Република България и Федерална република Германия той е участвал в организирана престъпна група, образувана и ръководена от друго лице, създадена с користна цел да върши престъпления – трафик на хора през границата. Димитър Д. е осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3 години и 6 месеца изпитателен срок.

Процесът ще продължи на 18 септември.