Съдът  назначи нова експертиза по дело за данъчни задължения на търговец
Съдът назначи нова експертиза по дело за данъчни задължения на търговец / netinfo

Добричкият окръжен съд даде ход на делото срещу 63-годишния Атанас Ж. от Добрич за избегнати данъчни задължения и назначи тройна съдебно-счетоводна експертиза, съобщават от пресслужбата на съда.

Според предявения на Атанас Ж. обвинителен акт, през 1995 г. той е сключил от името на собствения му ЕТ „АМАД - А.Ж." договор за съвместна дейност с друг едноличен търговец. Контрактът предвиждал отчитането на тази дейност да се осъществява в счетоводството на неговата фирма. Договорено било в края на всяка година резултатът да се разделя между двамата партньори.

През май 1999 г. двете фирми учредили консорциум с предмет на дейност извършване на строителни услуги и продажби на готов строителен продукт. В рамките на тази дейност през 2002 г. продължило изграждането на жилищна сграда в Добрич и стартирала продажбата на апартаменти, магазин и гараж в нея.

Подсъдимият не е отразил в данъчната си декларация по Закона за облагане на доходите за физически лица за 2002 г. прихода, получен от продажбата на 8 обекта в размер 93 621,50 лева. Така той е избегнал плащането на 18 337,53 лева - данък в особено големи размери.

Днес Добричкият окръжен съд изслуша 13 свидетели по делото - купувачи на жилища и строителен предприемач, подизпълнител на обекта. Съдът констатира противоречие между представената от вещото лице по делото съдебно-счетоводна експертиза и решение на Административен съд - Варна, по дело за обжалване на данъчно-ревизионен акт на ЕТ „ АМАД - А.Ж." за задълженията му към държавата през същия период. По искане на прокуратурата съдът назначи нова - тройна съдебно-счетоводна експертиза за задължението на търговеца по Закона за облагане на доходите на физически лица за 2002 година.

Делото ще продължи на 25.01.2010 година.