Съдии не одобряват избирането на съдебни заседатели на партиен принцип
Съдии не одобряват избирането на съдебни заседатели на партиен принцип / Окръжен съд Добрич
Съдии не одобряват избирането на съдебни заседатели на партиен принцип
76457
Съдии не одобряват избирането на съдебни заседатели на партиен принцип
Съдии не одобряват избирането на съдебни заседатели на партиен принцип
  • Съдии не одобряват избирането на съдебни заседатели на партиен принцип
  • Съдии не одобряват избирането на съдебни заседатели на партиен принцип

На предстоящото си заседание на 25 ноември Общински съвет Добрич ще назначи комисия, която да изготви предложения за съдебни заседатели за Районен съд Добрич, тъй като 5-годишния мандат на предишните изтича на 31 декември т.г.. Тя се състои от 7 членове и в срок до 3 декември трябва да оформи предложенията и да докладва на следващото заседание на Общински съвет.

Общият брой заседатели ще бъде 53-ма, като вече в партиите и коалициите, представени в местния парламент върви търсенето им, защото от години те се определят на квотен партиен принцип според броя на съветниците. Например ПП ГЕРБ има право да предложи 32-ма съдебни заседатели, БСП - 10, Атака - четирима, ДПС и Граждани в повече - по трима и ВМРО - един. Този метод на определяне на съдебни заседатели, е критикуван многократно, но продължава да работи, поради липса на алтернатива.

Председателят на Постоянната комисия по законност, обществен ред и контрол Красимир Иванов от ГЕРБ, коментира за Дарик, че въпреки, че се предлагат от политическите централи, съдебните заседатели се избират според личните им качества, а не според това дали са верни членове на партията. Той е предложил двама бивши служители на Криминална полиция, единият със завършена социална педагогика, заради техния опит в наказателните производства. Иванов каза още, че възрастта не е критерий за заседателите, но все пак има горна граница от 65 години. Той е категоричен, че системата за определянето им на партиен квотен принцип е добра, защото така се осигурява разнообразие и контрол на обществото.

Юристът Милко Пенчев, съветник от коалиция "Граждани в повече", одобрява идеята на бившия министър Зинаида Златанова за съставяне на единен национален регистър на заседатели. Това обаче трябва да бъде подето от правосъдното министерство и ВСС. Дотогава методът за партийно назначаване работи, макар че никъде не е посочен. Редът за избор на заседатели е регламентиран в наредба от 2011 г., която според Пенчев е "доста спорна" и е била гледана от Конституционния съд. "Статутът на заседателя не е уреден, а методът на избиране е притеснителен. Често определените нямат ценз и това застрашава съдопроизводството и крайния съдебен акт", посочва съветникът. Той смята още, че фигурата на съдебния заседател не е разпознаваема и популярна в обществото и то не използва тази възможност да контролира съдебната система.

Категорично против метода за избиране на съдебни заседатели на партиен квотен принцип са преобладаващият брой съдии, каза за Дарик Ромео Симеонов - съдия в Районен съд Добрич. Според магистратите, "самата институция на заседателите е архаизъм, който само натоварва бюджета". На въпрос защо тогава не действат за промяна, Симеонов отговори, че не е това най-големият и спешен проблем на системата, защото неточно решение на заседатели на първа инстанция, когато имат числен превес, може да бъде коригирано на втора инстанция. "Не може обаче в една система, която е деполитизирана, реално да участват във вземането на решения хора, назначени партийно. Недопустимо е в такава важна правораздавателна дейност да се налага партиен контрол и подбор", каза още Симеонов.

Чуйте мненията на 1.Пенчев и 2.Симеонов в двата аудио файла.