Светлозар Игов и Марин Георгиев станаха членове на Сдружението на писателите в Добрич
Светлозар Игов и Марин Георгиев станаха членове на Сдружението на писателите в Добрич / Дарик Добрич, архив

Проф. Светлозар Игов и поетът Марин Георгиев са най-новите членове на Сдружението на писателите в Добрич. Те бяха приети на провелото се в събота отчетно-изборно събрание на организацията. Двамата са изразили категорично желанието си да се присъединят към добричката формация. Понастоящем те не са членове на други български писателски дружества. В мотивите си за членство, Марин Георгиев пише: "Моля да ме приемете, тъй като ми допадате както заедно, така и поотделно. Допадат ми отношенията между вас, градът, природата и чистия въздух.". Проф. Игов посочва пред добричките писатели: "... и една среща с вас ми бе достатъчна, за да направя избора да се присъединя.". И двамата именити творци споделят, че се надяват да бъдат полезни на Сдружението на писателите в Добрич с опита си.

Сдружението запазва състава на Управителния си съвет, реши събранието. В него влизат Сашо Серафимов - председател, Петранка Божкова, Рада Въртунинска, Драгомил Георгиев, Красимир Бачков, Александър Белчев и Генчо Златев. Той ще действа в продължение на следващите 3 години.

Сред авторите, издали книги през отчетения период 2009 г. - март 2010, са Сашо Серафимов, Кольо Чалъков, Ангел Веселинов, Ема Георгиева, Деян Димитров, Генчо Златев - в поезията; в прозата - Драгни Драгнев - "Сабя на брега", Кремена Желязкова - "Наричаха ме Спаич", Пенчо Иванов - "Два казуса, много съдби", която бе призната за най-комерсиалния продукт на сдружението, претърпял преиздаване. Специално внимание бе обърнато от критика Драгомил Георгиев на успешния роман на добричлията Галин Никифоров "Фотографът", който бе в номинациите за наградата ВИК, както и на научните трудове на д-р Кремена Митева за Йордан Йовков, Драгни Драгнев за Дора Габе и Рада Въртунинска за Анна Ахматова и Дора Габе.

Очаква се през 2010 година със свои нови книги да се изявят авторите Петранка Божкова, Александър Белчев, Уляна Андреенко, Генка Петрова, Ева Пацовска, Георги Колев.

На 27 април от 18.00 ч. Сдружението ще направи пролетно литературно четене в Дом-паметник "Й. Йовков".