Стартира проучването Най-добрият град за живеене
Стартира проучването Най-добрият град за живеене / netinfo

В България има градове, които се превръщат в притегателен център за бързо развиващ се бизнес, за културни събития, за туристически или спортни атракции, за предприемачество, за екологосъобразни модели на управление на градските пространства и т.н. Но дали това е достатъчно, за да поставим тези градове в рамката „най-добър град за живеене в България” ?

За осма поредна година Дарик радио и вестник "24 часа" провеждат националното изследване „Кой е най-добрият град за живеене в България ?”

Това не е класация на най-добрите финансови центрове в България, това е анализ на всички малки и големи неща, които превръщат един град в привлекателно място за живеене, за работа и отдих.

От днес, 16 февруари  до 10 март всеки може да гласува за своя любим град на официалната страница на проучването.

Целта на изследването е да установи качеството на живот в големите градове в България, оценени по 20 критерия. Градовете се променят, така както се променят и техните жители. По време на изследването репортерите на Дарик радио и "24 часа" анализират и оценяват всичките 27 областни града: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. Създадените 20 критерия, са обособени в категории и най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи. Всяка година проучването излиза извън обичайните показатели, като прибавя нестандартни мини проучвания, които съответстват на ритъма на днешния град.  Например: къде в града можеш да дегустираш чаша хубаво българско вино, как си съжителстват старата и новата архитектура, какъв е броят на киноекраните и театралните сцени и има ли велоалеи в града, на колко обществени места може да се ползва wi-fi, ефективност на работата на местната администрация, работно време на магазините – все неща, от които модерният човек се интересува.

Проучването често представя много положителни примери от цялата страна, с което организаторите се надяват да повишат желанието на всички да превърнат своя град в по-привлекателно място за живеене. Класацията има амбицията и да показва успешен модел на управление на българските градове и той да се превърне в образец на кметовете в България.

Паралелно с това изследване върви онлайн гласуване в интернет, което в годините регистрира изключителен интерес. Задейства се “местния патриотизъм” и хората са активни по теми, свързани с техния град и урбанизацията като цяло.

На събитието за награждаването на "Най-добър град за живеене"  през изминалата година за първи път бяха отличени с първото място два града - гр. Бургас и гр. Велико Търново. През изминалата година те събраха еднакъв брой точки по определените критерии. Тогава Велико Търново спечели приза „Най-добрият град за живеене" за първи път в историята на класацията, докато Бургас бе определен като най-доброто място за живеене за трети път и за втора поредна година. Вижте останалите отличени градове през изминалите години на официалната страница на проучването.

Освен призът „Най-добър град за живеене” се връчват грамоти  за: "Бизнес град", "Зелен град", "Красив град",  "Арт град" и други.

Следете актуална информация за „Най-добрият град за живеене“  на неговата фейсбук страница.