Собствените приходи на община Балчик са повече от държавната издръжка
Собствените приходи на община Балчик са повече от държавната издръжка / netinfo

Община Балчик е много стабилна във финансово отношение, заяви кметът Николай Ангелов на пресконференция, посветена на отчета за първата година от неговия мандат. Собствените приходи на общината са повече от средствата, които идват от държавата в бюджета на Балчик, подчерта Ангелов. Той обясни, че собствените приходите не са основно от продажба на имоти в кметствата.

"Нашата философия е, че това са активи, които постоянно имат стойност и не бива общината с лека ръка да се разделя с тях. В бюджета за 2008 година са заложени около 8,5 млн. собствени приходи и 3 млн. от продажба на земи. До този момент са продадени имоти за около 1,5 млн. лева. Усилията на кметството са били насочени към усвояване на последните средства от предприсъединителните фондове", каза още Николай Ангелов.

През първата година от мандата са подписани договори за проекти на обща стойност над 15 млн. евро. Всеки момент се очаква одобрение за още два проекта по програма ФАР. Единият е за изграждане на канализация в кв. „Младост” в село Оброчище, а другият - за асфалтиране на пътя Пряспа –Дропла.

В община Балчик е извършена цялостна рехабилитация на третокласния държавен път Царичино - Генерал Тошево, съобщи Николай Ангелов. От 20 години насам в Добричка област не е ремонтирана пътна отсечка с такава дължина. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, но с изключителното лобиране на кметското ръководство. По думите на Николай Ангелов кметът не трябва да работи само със заложените в бюджета средства, а да привлича финансиране от външни източници. Самият общински бюджет по думите му трябва да е насочен най-вече към социални дейности.