Скулпторът Янко Бонев показва свои творби в Двореца
Скулпторът Янко Бонев показва свои творби в Двореца / netinfo

Изложба-скулптура на Янко Бонев, наречена „В тишината на храма” ще се открие на 1 август от 18 часа в "Каменна зала" на ДКИ КЦ "Двореца". Творбите могат да бъдат видени до 15 август. За пръв път скулптурна експозиция в този мащаб ще бъде представена в Двореца.

Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 г. в Русе. През 1975 г. завършва Националната Художествена академия, специалност "Керамика" и започва да работи в областта на монументалната пластика. Предпочитаният от автора материал за изява е бронзът. През годините той участва в изложби на национално, европейско и световно ниво. Някои от неговите скулптори са в частни колекции по цял свят.

Повечето от творбите и реализираните му проекти могат да бъдат видени в различни български градове. Авторът има също така опит в екстериорния и интериорен дизайн на публични сгради.

Името на Янко Бонев е записано в Българската енциклопедия за монументални изкуства.

Една от основните теми в творбите на маестро Бонев е жената. Преплетена с божественото, тя присъства в целия живот и творчество на автора. Последната му изложба в "Двореца" е от 2006 година, съвместно с фотографа д-р Росен Коларов.

Скулпторът Янко Бонев показва свои творби в Двореца
netinfo