Силистра
Силистра / община Силистра
За осемнадесети път Община Силистра организира Националния фестивал на старата градска песен "Дунавски спомени", който ще се проведе днес от 17:00 часа на сцената на пл. "Свобода", а при лошо време - в салона на общината. Фестивалът е включен в празничната програма, посветена на Кръстовден - Празника на Силистра.

Проявата се радва на голям интерес от силистренци и гости на града, ценители на неостаряващите и мелодични стари градски песни. В концерта участват колективи за шлагерни песни от Силистра, Горна Оряховица, Главиница, Нова Попина, Коритен и Бяла.

Пет творчески формации от Община Силистра ще изявят своя талант - групите за стари градски песни "Златна есен", "Ретро"и "Чар" при Народно читалище "Доростол-1870", известната група "Камбанен звън" и мъжката вокална група за стари градски песни при Народно читалище "Пробуда-1940" в с. Калипетрово.

Преди началото на концертната програма всички колективи, съпроводени от Градския духов оркестър, ще поднесат цветя пред Паметника на песента в Дунавската градина, единствен в България. Той е символ на песенните традиции и богатата музикална култура на Силистра. Създаден е във връзка с Първия събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен в Силистра през 1910 г.