Ще плащаме по-евтина вода, ако Добруджа се водоснабдява от язовир Цонево
Ще плащаме по-евтина вода, ако Добруджа се водоснабдява от язовир Цонево / Дарик Добрич

С минимум 30% може да поевтинее водата в Добруджа след реализацията на проект за водоснабдяването на Добричка и част от Варненска област от язовир Цонево, съобщи пред Дарик управителят на „ВиК” - Добрич Юлиян Иванов. Идейният проект е представен за обсъждане в МРРБ, като лично министър Терзиева се е ангажирала с проблема на добруджанци и най-вероятно той ще бъде обявен за проект с национално значение, за да се ускори финансирането му, информира Иванов.

Предварителните разчети сочат, че необходимата сума за изграждане на 57 км водопровод от Девня до Добрич и нова пречиствателна станция за питейни нужди възлиза на около 75-80 млн.лв. Към момента има изграден водопровод от язовир Цонево до Девня с диаметър над 2 300мм и с проводимост 5 куб.м./с. За довеждането на водата до водоема на Добрич, който е на кота 280м. ще са необходими две или три помпени станции. Новият водопровод ще има възможност да водоснабдява населените места по пътя, а от Добрич водата може да се провежда до всички населени места в областта гравитачно, обясни ВиК шефът.

Проектът ще доведе до спад на разходите от ел.енергия с 50%, така че само от икономия на ел.енергия годишно ще се спестяват около 3,6 млн.лв., сочат още предварителните анализи. Според тях новата водопреносна система ще бъде лесна за поддържане, с ниски експлоатационни разходи и високо качество на съоръженията, гарантиращи експлоатационен период над 50 години на сградите и машините, а на водопровода значително повече.

Планира се новата пречиствателна станция за питейни нужди да бъде изградена на 5 –ти километър до Добрич. Водоснабдяването на Добруджа от язовир Цонево да стартира до 24 месеца, предвижда още проектът.

Досега съществуващата водоснабдителна система Шабла – Добрич, по която се доставя вода от тръбни кладенци е напълно амортизирана и едва ли ще издържи експлоатация повече от 2-3 години, а използването й като гравитачна ще удължи живота й, посочи още Юлиян Иванов. Той сподели и, че всички досегашни водоизточници и сондажи в Добричко ще бъдат преотстъпени от ВиК за ползване от земеделските производители с цел поливно земеделие.