Сформиран е регионален съвет за превенция на рака на маточната шийка
Сформиран е регионален съвет за превенция на рака на маточната шийка / DarikNews.bg, архив

Сформиран е регионален координационен съвет за ръководене на дейностите по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка, съобщават от РЗИ-Добрич. Съветът включва представители на инспекцията, осемте общини в областта, РИО на МОМН, БЧК, лекарския съюз и сдружението на общопрактикуващите лекари.

За съжаление мястото, което заема България в сравнителната европейска статистика е по-близо до това на най-неблагополучните страни, отбелязват от РЗИ. Още по-неблагоприятен факт представлява трайната възходяща тенденция на годишните показатели за заболяемост и смъртност, наблюдавана през последните години. Според данните на Националния раков регистър, честотата на новооткритите случаи на РМШ се е увеличила почти трикратно от 1981 до 2007 година. Броят на новите заболявания за последните години е от порядъка на 1100-1200 годишно, а на смъртните случаи - между 350 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от РМШ и се диагностицират три нови случая на заболяването. Има уникална възможност за първична профилактика, предоставена от наличието на високо ефективни и добре поносими НРV ваксини, която е основание за въвеждане на имунизацията като основен елемент на съвременните програми за контрол и превенция на заболяването, подчертават от РЗИ. Приоритетната  група, при която се очаква най-голям профилактичен ефект са момичетата на 12 години. На второ място са поставени девойките и младите жени в полово активна възраст. За първи път със средствата по националната програма препоръчителна имунизация е осигурена като безплатна за навършилите 12 години момичета.

В региона са проведени са работни срещи с ОПЛ, педиатри и гинеколози по общини и медицински специалисти от здравните кабинети в училищата. Провежда се здравно обучение на ученици за запознаване с риска от заболяването и ползата от имунизацията срещу HPV чрез тематични часове в рамките на часа на класа; срещи с директори на училища и родители по общини; провеждане на беседи и разговори с родители, девойки и млади жени за значението на имунизацията срещу HPV.  Разпространяват се  информационни и обучителни материали за заболяването и методите на профилактика.

От началото на годината до сега, по данни на семейните лекари, в област Добрич в рамките на кампанията са имунизирани 75 дванадесетгодишни момичета и 25 по желание на други възрасти.