Селекционерът Михаил Христов отличен с международна награда
Селекционерът Михаил Христов отличен с международна награда / Дарик Добрич - архив

Международна награда на името на Василий Степанович Пустовойт за постижения в изследователската работа по проблемите на слънчогледа бе присъдена на научния сътрудник от ДЗИ – Ген.Тошево д-р Михаил Христов. Наградата е учредена през 1980 година и се връчва на всеки 4 години на петима учени от цял свят от Световната Асоциация по слънчогледа. Христов получи отличието преди дни на Международна конференция в град Мар дел Плата, Аржентина.

Наградата представлява плакет с изображение на земното кълбо, въплътено в питата на слънчоглед и е без парична стойност, разказа пред Дарик Михаил Христов.
„Мъчно ми е и дори ми се приплаква, че в България науката е забравена, но се надявам, че нещата ще се оправят, защото българските изследователи са на световно ниво” – коментира селекционерът. Той даде за пример селекцията на слънчогледа, където трябва да се признават минимум по 2-3 нови хибрида годишно, ако искаме да сме конкурентноспособни на световния пазар. Български слънчогледови материали предизвикват голям интерес в много страни, а в момента ДЗИ работи съвместно с фирми от Франция, Испания, Румъния и Молдова, разказа още научният работник.

Михаил Христов е роден през 1947 година в с.Врачанци, Добричко. Завършва ВСИ – Пловдив, специалност полевъдство. Работил е като агроном в селата Методиево и Рилци, след което започва научна работа в ДЗИ – Ген.Тошево. През 2012 година той ще отбележи 30 години научна дейност. Основното му занимание е отдалечена хибридизация на слънчогледа – междувидова и междуродова. По последния показател България е на първо място в света, отбеляза селекционерът.