/ Дарик Добрич
В област Добрич има значителен брой места за настаняване, които не са вписани в регионалния публичен регистър на обектите с обществено предназначение, показват летните проверки на РЗИ-Добрич. Това съобщи за Дарик директорът на инспекцията д-р Светла Ангелова.

Става въпрос за хотели, хостели, къщи, стаи и апартаменти за гости, които са категоризирани и вписани в Националния туристически регистър, но собствениците им не са ги регистрирали в регионалния списък. Това е задължително, защото става въпрос за опазването и контрола на общественото здраве. „В противен случай няма гаранция, че този обект отговаря на здравните и хигиенни изисквания”, поясни д-р Ангелова.

Тайни клиенти на НАП тръгват по хотели и търговци на морето

Това лято здравните инспектори са се натъкнали на повече такива случаи, в сравнение с миналата година. При проверките са засечени такива места за настаняване в трите морски общини – Шабла, Каварна и Балчик, както и в Кранево.

При липса на регистрация в списъка на обектите с обществено предназначение се налагат глоби, каза д-р Ангелова. Санкцията за физическо лице е от 200 до 3000 лева, за едноличен търговец – от 500 до 9000 лева и за юридическо лице – от 2000 до 15 000 лева.

Колко са точно тези обекти не може да се каже, защото говорим за динамична величина, обясни д-р Ангелова. Тя апелира собствениците да направят необходимото и да регистрират обектите си. „Не се изисква никаква такса, просто се попълва едно заявление. То може да се подаде и онлайн. След това ние извършваме необходимата проверка и вписваме обекта, ако той отговаря на изискванията”, коментира директорът на РЗИ.

Заличават 24 туроператора от Националния туристически регистър

Д-р Ангелова съобщи още, че съвместно с МВР се извършват ежеседмични проверки за шумни заведения. Има издадени предписания и ограничителни дейности, като например регулиране на озвучаването, но в региона няма затворени обекти. „Случаите са единични в Шабла, Каварна и Балчик. По традиция повече сигнали имаме от Кранево”, посочи д-р Ангелова.