Ръст на смяна на адреси в  Добричко, в Кранево подозират изборен туризъм
Ръст на смяна на адреси в Добричко, в Кранево подозират изборен туризъм / wikipedia.org

В годината на местните избори в Добричка област се отчита двойно увеличение  на направените регистрации по настоящ адрес в сравнение с 2014-а. Това показват изнесените наскоро данни от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За периода февруари - 25 април през 2014 година в региона е имало 1176 нови регистрации по настоящия си адрес, а за същия период на тази година те са 2 537. Подозренията са, че част от хората са сменили местоживеенето си  шест месеца преди изборите, за да отговорят на изискването за уседналост и да могат да гласуват по настоящ адрес.

Справка на Дарик показва, че най-висок ръст на новите адресни регистрации се отчита в общини Добричка и Балчик.

Данните за община Балчик показват, че от януари до 25 април 2014 година регистрациите по настоящ адрес там са били под 200, а за същия период на тази година те са 683. 94 от новите регистрации са в град Балчик, 58 в село Стражица, 45 в Рогачево, 44 в Оброчище, 32 в Бобовец, 26 в Гурково, 23 в Безводица, 21 в Пряспа, 15 в Ляхово.

Най-много новорегистрирани има в село Кранево – 188. Потърсен за коментар кметът на селището Румен Николов заяви пред Дарик, че поне 110-115 от новите регистрации са свързани с т.н. изборен туризъм. По думите му новорегистрираните реално не живеят на посочените места, а част от тях дори не знаят къде се намират адресите, на които са вписани. Той обясни, че в две фамилни къщи, собственост на един и същи човек – Йордан Обретенов, са регистрирани 38 души. 20 от тях са вписани на адрес „Дунав”31, а 18 на „България”2. В хотел, собственост на Даниела Пеловска, са направени 40 регистрации по настоящ адрес. По закон служителите на хотелите не се регистрират по настоящ адрес, а се вписват в хотелски регистър, а освен това само десетина от новорегистрираните в този хотел имат трудови договори, коментира кметът. Оставих ги да се регистрират, за да има мир и спокойствие, тъй като в кабинета ми и в селото възникна напрежение, посочи още Румен Николов. Той управлява Кранево два мандата като независим кмет и заяви, че отново ще участва в изборите като независим кандидат. Аз съм спокоен, че новорегистрираните не биха променили вота в селото, възможно е много от тях дори да не подадат декларации за гласуване, каза още Николов.

Темата коментира и Даниела Пеловска, според която всички служители, наети на постоянен трудов договор и настанени в хотела трябва да бъдат регистрирани по настоящ адрес и тя е изпълнила това задължение. Регистрации трябва да имат и хората, настанени в стаи, отдадени под наем с договор за служебно ползване. По думите й новите регистрации в хотела са около 30.

В община Добричка също се отчита сериозен ръст на новите регистрации. От началото на годината до 25 април те са 706, при 217 за същия период на миналата година. В Бранище са се „преселили” 59 души, в Стожер 35, в Козлодуйци 36, в Стефан Караджа 32, в Паскалево 29, в Ломница 27, в Стефаново 23.  Най-много нови регистрации – 80, има в село Ведрина. Според  тамошния кмет Георги Георгиев това в никакъв случай не бива да се свързва с предстоящите местни избори. По думите му новите регистрации в селото се правят по необходимост - от нови собственици на имоти, за да могат да сменят абонатните си номера към енергото и към ВиК, от хора, които работят или разриват малък бизнес в селото, от земеделски производители. Във Ведрина има Старчески дом и някои от обитателите му също сменят адреса си, обясни кметът. Георгиев беше категоричен, че в селото няма струпване на регистрации на един и същи адрес. Той е кмет от ЗНС и все още не е решил дали ще се бори за втори мандат.

Данните за цялата Добричка област показват, че увеличение на регистрациите по настоящ адрес, макар и в по-малка степен, се отчита във всички общини. В Добрич от февруари до 25 април тази година смяна на настоящия си адрес са направили 712 души при 629 за същия период на 2014-а, в Генерал Тошево новите регистрации са 127 при 95 за миналата година, в Каварна 160 при 93, в Шабла 59 при 25, в Тервел 208 при 82, в Крушари 65 при 39.

Според Изборния кодекс едно от изискванията, на което трябва да отговарят избирателите, за да могат да гласуват по настоящ адрес е „да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място" - изискване за уседналост. За да гласуват по настоящия си адрес, избирателите трябва да подадат и заявление в общината в определен срок преди изборния ден.