Рибари се жалват, че спират колите им по Дамбата в Балчик
Рибари се жалват, че спират колите им по Дамбата в Балчик / Дарик Добрич

Рибари от Балчик се жалваха пред Дарик, че е ограничен достъпът им за придвижване с автомобили до местата за риболов в определен участък от Дамбата. Става дума за отсечката след  Двореца до Момчил дере, където са поставени тетраедри – големи каменни блокове. Според  рибарите въпросният участък е дълъг около 4 км – след хотел „Реджина Мария” в посока Албена.

„Старата част на Дамбата е пропаднала, страничните пътища, които бяха направени за изграждането на съоръжението също са пропаднали, както и пътят през местността „Златна рибка”, който е затворен заради свлачище, така че нямаме никакъв достъп до морето” – разказаха пред  Дарик  Йордан Василев и Диян Димитров. Според тях автомобилите им не пречат на туристите, защото се движат със скорост не по-висока от 20 км.

Рибарите са организирали подписка в знак на несъгласие с невъзможността да практикуват любимото си хоби в Белия град. До момента в нея са се подписали 85 души, сред които и председателят на Общинския съвет в Балчик и запален рибар Виктор Лучиянов.

Потърсен за коментар на ситуацията кметът на Балчик Николай Ангелов заяви пред Дарик: „Никой до момента не ме е занимавал с този проблем. Категоричен съм обаче, че Дамбата е брегоукрепително съоръжение, а не пътна артерия. Никога в този участък още от откриването му през 2009 г. не е било разрешавано движението на автомобили, а тетраедрите са поставени още тогава. Не виждам какво се е променило оттогава до сега”.

Ангелов припомни, че Дамбата  е само за пешеходци и велосипедисти и няма проблем за рибарите да се придвижват с велосипеди и така да ловят риба, без да е нужно да спират колите си на брега на морето.

Кметът на балчик информира също, че не се предвижда и възстановяване на пътя от „Златна рибка”, защото той е бил временно изграден,  за да улесни  строителството  на Дамбата.

Кметът на Балчик обяви още, че е готов да се срещне с рибарите, за да обсъдят проблема и изказа недоумението си от факта, че първо се прави подписка, а после се търси диалог.

Пред  Дарик своята позиция по въпроса сподели и председателят на Общинския съвет Виктор Лучиянов. „За никого не е тайна, че аз съм един от известните рибари по Северното Черноморие. Като рибар съм се подписал в подписката, защото за мен е безспорно, че рибарите трябва да имат достъп до морето, за да упражняват своето хоби. От друга страна като председател на Общинския съвет в Балчик и като човек, призован да съблюдава спазването на законноста, отчитам, че кметът е абсолютно прав като забранява движението на автомобили по Дамбата, защото това не е път” – коментира Лучиянов.

Според него най-удачният вариант да се удовлетворят всички интереси е да се използват съществуващите три паркинга – на Морска гара, на „Тихия кът”, който дава достъп до четири буни, от които може да се лови риба и третият – така нареченият път 789. Последният е засегнат от свлачище, но може да се почисти буквално за дни, за да слизат рибарите до морето, сподели още Лучиянов. Той подчерта, че до тези паркинги се стига по асфалтов път по съществуващата транспортна мрежа и не се преминава по Дамбата.