Проверяват строи ли се в защитени територии по Черноморието
Проверяват строи ли се в защитени територии по Черноморието / sxc.hu

Областният управител Желязко Желязков е разпоредил ОД „Земеделие" да извърши проверка от 2005 г. насам за наличието на преписки за промяна на статута на земята в района крайбрежната ивица на територията на областта. Това съобщават от пресслужбата на Областна управа след първото заседание на Регионалната комисията за обследване на сигнали за застрояване върху защитени територии по Черноморието.
Разпоредено е още общините да проверят дали към момента има подадени заявления за инвестиционни намерения и да предоставят информация за издадени строителни разрешения в крайбрежните райони.

По време на заседанието са изнесени данни от Регионалния отдел за национален строителен контрол /РОНСК/, според които в защитените територии към момента няма установено незаконно строителство. Съществуват обаче 2 преписки - едната от 2007 г., другата от 2010 г., в които се заявяват инвестиционни намерения в района на село Крапец и в землището на община Шабла. По случая в Шабленско вече е образувано дело, уточняват от Областна управа. Там с договор от 2005 г. е извършена замяна между Националното управление на горите и „Джитрейд"ЕООД. Областният управител Желязко Желязков е завел дело за връщане на земята. В момента то е на първа инстанция, назначена е експертиза, която да докаже дали на терена има дюни. Разпоредена е проверка и за първата цитирана преписка - за терена в село Крапец. Двете сделки са извършени от дружества на сегашната фирма „Литекс пропърти"ЕООД, посочват от Областна управа. На заседанието на Регионалната комисия не е присъствал представител на община Шабла, който да внесе необходимите уточнения по въпроса.

Регионалната комисията ще следи за строежи върху 13-те защитени територии в Добричка област, сред които резервати, защитени местности и природни забележителности. Под териториална защита попадат още дюните и морските плажове.