Проведоха среща за зимната готовност на областта
Проведоха среща за зимната готовност на областта / ОА

Съвещание с представителите на добруджанските общини и ръководители на дружества и ведомства, имащи отношение към подготовката на областта за работа при усложнена зимна обстановка през сезон 2015-2016 година, се проведе в областната управа.

Бяха обсъдени взетите превантивни мерки за да има ефективно функционираща инфраструктура и да бъде осигурена проходимостта на пътищата в областта. Съобщено бе, че навсякъде върви или приключва в рамките на 10-ина дни процедурата по подписване на договори с фирмата-изпълнител. Областният управител д-р Маргарита Новоселска изиска да бъде уведомена от общините, когато този процес приключи, за да бъде назначена проверка за изправността на снегопочистващата техника.

От Областно пътно управление увериха, че техниката им ще бъде 100 процента базирана в края на месеца. От ОПУ допълниха, че на 30 октомври предстои заседание на АПИ за началото на зимното поддържане. За да има всеки гражданин адекватна информация за пътната обстановка в страната, на разположение ще бъде Ситуационният и координационен център на АПИ с единен телефонен номер.

В рамките на проведената дискусия стана ясно, че училищата и лечебните заведения са обезпечени за работа при зимни условия. От КАТ припомниха, че от 1 ноември стартира ежегодната акция „Зима". От Пожарната акцентираха върху необходимостта от добра координация между тях, ОПУ и фирмата-изпълнител, за да се реагира своевременно при всяко позвъняване, защото от това може да зависи човешки живот. Д-р Новоселска посъветва общините да се погрижат за подсигуряване на места за приютяване на бедстващи граждани, да се преценят рисковете за самотни възрастни хора, както и за хора без дом.

 

Областният управител изтъкна, че ако предстоящата проверка установи изправност на почистващите машини, то тогава може да се каже, че в област Добрич са взети ефективни мерки и има готовност за зимата.