Проучване сочи: Децата не смеят да говорят за проблемите в семействата си
Проучване сочи: Децата не смеят да говорят за проблемите в семействата си / netinfo
В четири добрички училища е проведено анкетно проучване, свързано с насилието и агресията сред учениците. Изследването е направено от местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Анкетирани са 340 деца от 7 и 8 клас от училищата „Стефан Караджа”, „Панайот Волов”, „Отец Паисий” и „Христо Смирненски”, съобщи секретарят на комисията Росица Добрева. Проучването е включвало 9 въпроса, посочени са били няколко възможни отговора.

Изненадващо за специалистите само 10% от учениците споделят, че са потърпевши или свидетели на насилие в домовете си. Психолозите смятат, че реално този процент е по-висок, но децата се страхуват и не смеят да говорят за проблемите в семейството. В ромските къщи положението било още по-сериозно, защото нито един ученик от ромски произход не е споделил в анкетата, че е виждал насилие в дома си. Това се обяснява и с налаганата норма нищо от вкъщи да не излиза навън, каза Добрева.

58% от запитаните отговарят, че са били свидетели на насилие и агресия в своето училище и клас. Проучването сочи, че децата виждат агресия още на улицата и в компютърните зали.

53% от анкетираните ученици казват, че ако видят или преживеят насилие, първо ще съобщят на съученици и приятели. 47% биха се обадили първо в полицията. Само 24% биха потърсили класния, друг учител или родителя.

На въпроса защо сред учениците съществува насилие над 40% отговарят, че причината е желанието да бъдеш интересен и забелязан. Този факт е тревожен, за това родителите и учителите трябва да се насочат към развиване на способностите и уменията на децата.

Като обнадеждаващ се оценява отговорът на 60% от анкетираните, които смятат, че афектът трябва да се овладява и не бива да се отговаря на насилието с насилие.