Проблемите в семейството - сред основните мотиви за самоубийствата  
Проблемите в семейството - сред основните мотиви за самоубийствата   / Thinkstock/Getty Images
Конфликти в семейството със съпруг или съпруга и конфликт с родители, както и психотичните мотиви са сред основните мотиви за опитите за самоубийства в област Силистра. Тези причини представляват 38% от всички случаи. Това сочат данни от статистиката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за периода 2011-2016 г.  

Без изразен мотив са 21% от опитите. Регистрирани са 289 души, извършили суицидни действия, като сред тях преобладават жените - 60%. При мъжете обаче опитите за самоубийство по-често завършват със смърт.  По данни от  статистиката със смъртен изход са завършили 12% от опитите за самоубийства в област Силистра.

Данните на РЗИ са във връзка с участието на инспекцията в проект „Подобрени услуги за психично здраве” на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Целта на проекта  е намаляване честотата на опитите за самоубийство и на смъртността чрез повишаване на информираността в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити.

В рамките на проекта са обучени експерти от всички регионални здравни инспекции,  които заедно с личните лекари и училищните психолози работят с децата в училищата по темите за тревожност, депресия, агресия и автоагресия, сексуално насилие и сексуално здраве. Изработени са специални ръководства за осми, девети, десети и единайсети клас.

Според специалистите психичните заболявания, по обработените за периода 2011-2016 г. данни, не са фактор за повишен суициден риск.