Президентът: Позицията ми за уволнението на съдия Тодорова остава непроменена
Президентът: Позицията ми за уволнението на съдия Тодорова остава непроменена / Дарик Добрич
Президентът : Позицията ми за уволнението на съдия Тодорова остава непроменена
55263
Президентът : Позицията ми за уволнението на съдия Тодорова остава непроменена
  • Президентът : Позицията ми за уволнението на съдия Тодорова остава непроменена

"Моята позиция по решението на ВСС за случая със съдия Мирослава Тодорова остава непроменена", заяви в Добрич президентът Росен Плевнелиев по повод коментара на вътрешния министър Цветан Цветанов, че не е запознат в детайли за какво става въпрос.

 

 

"Продължавам да твърдя, че решението на ВСС за уволнението на съдия Тодорова е необосновано и необективно, което остави съмнение, че се подхожда несистемно, а по-скоро индивидуално към някой, който освен, че има силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешния министър", каза Плевнелиев. Президентът подчерта още, че „Това, което е най-важно за съдебната система е тя да разбере, че само по делата ни съдят. Крайно време е съдебната система да докаже, че е обективна, надпартийна, ефективна и, че може да й се има доверие”.

 

 

 

По повод искането на ДСБ да бъде премахната политическата квота в състава на ВСС, президентът коментира: „Ако изберем качествени хора в новия ВСС  и ако направим прозрачни правила, със сигурност ще имаме един добре работещ орган, но каквито и закони да променяме, ако там попаднат хора, които не работят за репутацията на системата и изпадат в политически зависимости, тогава няма как да имаме резултатите, които искаме. Работата на политиците на този етап и през следващите два месеца е преди всичко да подкрепят една прозрачна процедура за избор на най-доброто, най-качественото, най-достойното и най-перспективното от системата, което да отиде в нейния върховен орган, тогава ще видите каква голяма промяна ще има.

 

В Добрич Росен Плевнелиев посети Архитектурно-етнографския комплекс “Стария Добрич” и се запозна с изпълнението на проекта “Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация”, чиято цел е да се реставрират и консервират културните паметници в града. "Това е един изключително добре премислен проект, който ни показва, че България деконцентрира собствените си туристически атракции", каза президентът. Той получи като подарък от страна на добричкия кмет Детелина Николова ключът на град Добрич и томовете на певеца на Добруджа - Йордан Йовков.

Чуйте какво още заяви по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова президентът Росен Плевнелиев в звуковия файл