Представят дървото пауловния на борсата за семена
Представят дървото пауловния на борсата за семена / paulownia.bg

За първи път на Международно специализирано изложение „Борса за семена и посадъчен материал" - Добрич`2012 ще бъде представен бързорастящият род дървета пауловния, съобщиха от „Добрички панаир". Демонстрацията ще направи земеделският производител Александър Андреев.

Пауловния (Paulownia) е единствения род бързорастящи дървета в сем. Paulowniaceae. Род Paulownia включва в себе си няколко вида, които имат сходни качества и за това за тях се говори под събирателното име пауловния.

Всички видове пауловния са бързорастящи дървета. Поради тази им особенност някои от тях като Paulownia tomentosa, Paulownia elongata, Paulownia fortunei и др. се използват за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж, хартия и други. Дървесината на пауловния се използва за направата на мебели, строителни конструкции, играчки, шперплат, музикални инструменти и за опаковане.

Най-бързорастящите разновидности на пауловния са клонирани за производството на лека, здрава дървесина, която може да се добива в рамките на 8 - 15 години. Само в Китай се отглеждат 1,2 милиарда дървета пауловния. В момента плантации има и в почти цяла Европа.

Освен за промишлено отглеждане с цел добив на дървесина, пауловния се отглежда и като медоносно растение. Пауловнията цъфти обилно, цветовете са богати на нектар, а медът получен от тях - изключително качетвен.

Обилният цъфтеж, бързият растеж, големите (около 70 см в диаметър) листа, красивата корона и непретенциозността на пауловния я правят изключително подходяща за парково растение. Огромните листа на пауловния действат като прахоуловител, а бързият метаболизъм, съпътстващ бързият растеж на дървото, го прави фабрика са кислород.

Отново поради причината, че пауловниите са бързорастящи дървета, видовете от този род са подходящ помощник за изграждането на ветрозащитни пояси, възстановяване на опожарени гори и като антиерозионни насаждения /paulownia.bg/.

18-то изложение „„Борса за семена и посадъчен материал" ще бъде открито на 7 февруари в СК"Простор" в Добрич. До момента 62 фирми от страната и чужбина са заявили участие в изложението, с което се открива панаирния календар в България. От тях 85% са традиционни участници.

Сред поканените за откриването на борсата са министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, председателят на Селскостопанска академия доц. д-р Георги Костов, народните представители от Добричка област, областният управител на област Добрич Желязко Желязков, председателят на Общински съвет гр. Добрич  Ангел Табаков, кметът на Община град Добрич Детелина Николова, директорите на областните структури на МЗХ и ДФЗ.

Традиционните награди на „Добрички панаир" АД в разделите „Търговско представителство" и „Иновации" ще бъдат връчени по време на официалната вечеря на 7 февруари.