Регионалното депо за отпадъци в Стожер
Регионалното депо за отпадъци в Стожер / Дарик Добрич
Кампания за популяризиране на компостирането е предвидена в рамките на Седмицата  за пролетно чистене на Добрич. Общината в партньорство с Консорциум РСУО - оператор на регионално депо за отпадъци при село Стожер, организират кампания за обучение по проект „Да превърнем отпадъците в съкровище“ за децата от предучилищните групи на детските градини.

Днес от 10.30 часа в заседателната зала на депото ще се проведе обучение на директорите на детските градини от Добрич. Ще бъде представен Наръчник на учителя, специално разработен с практични съвети, свързани с процеса на компостиране – разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите.
В същия ден ще бъде нагледно показан процеса на преработка на зелените отпадъци, който се изпълнява на специално отредената площадка за компостиране на депото.

В периода 26-28 април в дворовете на всички детски заведения ще бъдат поставени компостери от рециклирани материали – стари палети, предоставени от „Старт“ АД. След като бъде избрано най-доброто място за разполагане на компостерите, детските градини ще получат и готов компост за подхранване на цветята и другите техни растения. За следене на правилното протичане на процесите, ще бъдат раздадени специални термометри.