4 млн. лв икономии годишно, ако внедрим технологията на компостиране
4 млн. лв икономии годишно, ако внедрим технологията на компостиране / netinfo

Близо 4 млн. лева икономии на година ще реализира община Пловдив, ако започне да компостира отпадъците с органичен произход, заяви кметът на Тракия Гиньо Матев, който е автор на идейния проект за внедряване на   екотехнологията в града.

 

Събирането и извозването до сметището в Цалапица на един кубик листа или клони струва на общината около 10 лева, което калкулирано за цялата зелена система на града – близо 10 хил. декара, прави сериозна сума спестени пари, подчерта Матев. Като прибавим и ползата за рекултивацията на почвите със сместа, получена при комбинирането на компоста с утайките от Пречиствателната станция и хумусната пръст, извозвана от строителните площадки, икономиите за Пловдив ще достигнат 4 млн. лева за година, категоричен е той.

 

Около 10 млн. лева ще са необходими за финансиране на проекта, заяви кметът на Тракия и уточни, че те ще се търсят по оперативните програми към  Министерството на околната среда и водите.

 

За процеса на компостиране могат да се използват три вида компостери – пластмасови, метални или растителни, обясни главният експерт на община Пловдив Петя Николова. Според нея най-екологичен е третият вид. 

 

След като се складира листната маса в тези съоръжения ще се прави аериране – проветряване и намокряне за катализиране на гниенето. За активизиране на процеса ще се използва и калифорнийски червей. До 3 години тази смес ще бъде в подходящо състояние, за да се използва за обогатяване на почвите.

 

В район Тракия има над 75 хил. кв.м. подходящи площи за обособяването на компостери, затова оттам ще запончем с реализирането на екопрограмата, каза още експерт Николова.

 

Тази система успешно се прилага в Хисар и някои други общини в Пловдивска област, откъдето експертите са  почерпили опит при изготвянето на проекта.