Православната църквата почита паметта на Света Марина
Православната църквата почита паметта на Света Марина / netinfo

Православната църквата почита паметта на Света Великомъченица Марина.

Светицата е живяла през ІІІ в. и е дъщеря на езически жрец от Антиохия. Марина приема християнството още на 12-годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство "кръщение", тя останала непокръстена, а Кръщението се превръща в нейно съкровено желание. Тъй като отказва брак на управителя на източните римски провинции Олибрий, той започва да я преследва и измъчва и накрая я посича с меч.

Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола. Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, особено силни в деня на Света Марина - 17-ти юли.

Този празник е известен и като Горещници и продължава три дни. В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Света Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.