Повишава се опасността от пожари
Повишава се опасността от пожари / Дарик Добрич

Кметът на Добрич издаде заповед за по-строго съблюдаване на противопожарните правила, поради усложняване на пожарната обстановка, съобщават от пресслужбата на общината. Детелина Николова се обръща към ръководителите на учреждения, фирми, земеделски кооперации, арендатори и домоуправители да създадат необходимата организация за безопасност през пролетния сезон.

До 15 април трябва да се почистят сухата тревна растителност и горимите отпадъци, като се изхвърлят само в контейнерите за смет и в сметищата. Допуска се по изключение изгарянето им само в тихо време, през деня, на разстояние не по-малко от 50 метра от жилищни и стопански сгради, паркове и гори, и при осигурени средства за гасене.

От ръководителите на обекти, фирми и учреждения се очаква да се включват в противопожарни акции когато се налага и при възможност, както и да проверят състоянието на противопожарните хидранти, депа и водоеми и да възстановят неизправните. Директорът на Държавно горско стопанство Добрич трябва да организира доброволни групи, нарежда още кметът.

За неизпълнение и нарушения ще се търси най-строга персонална отговорност от виновните физически и юридически лица, казва се още в заповедта.