Популацията на благороден елен  в Добричко намалява драстично
Популацията на благороден елен в Добричко намалява драстично / ecotourismbelitsa.com

Числеността на благородния елен в Добричко е намаляла драстично, съобщи пред журналисти ръководителят на Ловно-рибарското дружество Петър Петров. Преди години почти навсякъде в Добруджа имаше стада от по няколкостотин елена, а сега е добре, ако в една гора се намерят по два-три елена, коментира той.

Намалението е започнало след 90-та година. Все още не може да се говори, че еленът е на изчезване, но проблемът е сериозен, смята специалистът. Той отбеляза, че възстановяването на популацията ще бъде много трудно.

Основната причина за намалението на благородния елен са бракониерите."Всички ресторанти по морето предлагат дивечови менюта без да се знае откъде се снабдяват", посочи Петров.

Бракониерството е най-големия бич и ние не можем със собствени сили да се справим с него, заяви и председателят на Ловното сдружение инж. Илия Михайлов. Той смята, че за ограничаване на бракониерството трябва да се обединят усилията на всички институции, които имат отношение към него.

Най-многобройният дивеч в региона е заекът, съобщиха още от Ловното сдружение. Числеността на хищниците се регулира в рамките на нормалното, единствено при чакалите се забелязва леко увеличение.