Положиха основният камък в градежа на новия храм "Св.Лука Кримски" в Добрич
Положиха основният камък в градежа на новия храм "Св.Лука Кримски" в Добрич / Дарик Добрич
Половин милион лева ще струва изграждането му, очаква се до година и половина да бъде завършен
Успех на доброто начинание по изграждането на новия храм в Добрич пожела на добричлии и ръководството на града Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той отслужи водосвет в добричкия квартал „Добротица”, където ще бъде издигнат храма и благослови градежа. Лично митрополитът положи основния камък на бъдещата църква, върху който бе поставен свитък с подписа му и с тези на духовниците от Добричката духовна околия, на кмета на Добрич Йордан Йорданов, на областния управител Красимир Кирилов, на кмета на Община Добричка Тошко Петков, на народния представител от ГЕРБ Даниела Димитрова и на председателя на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев. Всички те присъстваха на празничната церемония по първата копка на новия православен храм „Св. Лука Кримски“ в квартал „Добротица“, където се стекоха и много граждани.

Основният камък е разположен в най-източната част на храма – там, където ще бъде изграден олтарът, обясниха свещеници.

Положиха основният камък в градежа на новия храм "Св.Лука Кримски" в Добрич
Дарик Добрич

Храмът ще бъде изграден върху площ от над 300 кв.метра на терен, безвъзмездно отстъпен от Община Добрич на митрополията. Проектът за сградата е дарение от арх. Петър Николов и инж. Пенчо Керванов. Тя ще се издига на 16 метра височина, което я определя като най-високата църква в Добрич. Извършител на строителните дейности е "Русев строй" ООД. Фирмата ще калкулира цялата дейност на себестойност без никаква печалба.

За изграждането на храма стартира мащабна благотворителна кампания. До момента са събрани близо 100 хил.лева, информира кметът на Добрич Йордан Йорданов. По думите му са подсигурени почти половината от необходимата сума за цялостното завършване на храма, която възлиза на около 500 хиляди лева. „Очаквам в рамките на няколко месеца да осигурим и останалата част от средствата чрез дарители. И аз като кмет ще търся варианти евентуално и чрез правителството да бъде отпусната някаква част от сумата” – коментира Йорданов.

Положиха основният камък в градежа на новия храм "Св.Лука Кримски" в Добрич
Дарик Добрич

„Духовната стойност на това начинание е огромна. Вярата и надеждата обединява изключително много хора. Това ни дава стимул да не забравяме какви сме и откъде произлизаме, а именно православни християни, които търсят вярата, светлината и Господа в себе си” – сподели кметът на Добрич. 

„Бог да ни помага” пожела на всички и Негово преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, като подчерта, че Свети Лука Кримски и Симферополски е велик светец, който е вършил много чудеса и които продължават и след неговата канонизация и до ден днешен.

Очакванията са храмът да бъде завършен до година и половина.