Показват находките от храма на Кибела в новата експозиция на музея в Балчик
Показват находките от храма на Кибела в новата експозиция на музея в Балчик / netinfo

Историческият музей в Балчик откри официално новата си експозиция, в която са представени всички артефакти, открити в храма на Кибела. Находките са реставрирани и консервирани по проект - на стойност 49 хил. долара, осигурени от фондация „Америка за България” и Американския научен център в София. В рамките на проекта е направен и ремонт на трите музейни зали, където са поставени климатици и ново осветление. Музеят вече разполага и с нови витрини, дарени от Варненския исторически музей.
Успяхме да спечелим този проект заради огромния интерес към храма на Кибела, посочи директорът на музея в Балчик Радостина Енчева.

Показват находките от храма на Кибела в новата експозиция на музея в Балчик
netinfo

„Искрено се надявам и храмът на Кибела, който в момента се руши да бъде социализиран и представен в блестящия си вид, както е бил преди 2000 години. И всички тези находки да бъдат вътре в храма, защото там им е мястото”, каза в словото си по време на откриването Енчева. Тя смята, че много от туристите, които сега ходят в Турция, за да видят Троя ще идват и в Балчик, за да се възхищават на храма на Кибела. Историческият музей в Балчик вече отчита увеличение на приходите си от посещения. Тази година те възлизат на 15 хил. лева - двойно повече в сравнение с 2012-а. Това според Енчева се дължи основно на интереса към находките от храма на Богинята майка. Посетителите могат да видят около 40 фрагмента и надписа, храмовата статуя на Кибела, пред която са извършвани всички ритуали, както и фронтон с изображението на бог Хелиос.

Показват находките от храма на Кибела в новата експозиция на музея в Балчик
netinfo

Балчик е благословен с природните си ресури и с богатото си културно-историческо наследство, подчерта при откриването на новата експозиция Ленко Ленков от фондация „Америка за България”. По думите му храмът на Кибела е перлата в това наследство - „все още покрита с мъничко патина на времето, която трябва да се прочисти, за да блесне той в пълното си великолепие”.  "За фондация "Америка за България" и за Американския научен център в София възможността да допринесе финансово и експертно за обновяване на експозицията на историческия музей в Балчик е един скромен принос към постигане на онова великолепие, към което се стремим", каза Ленков.

В обновените зали на балчишкия музей е представен и най-ранният прабългарски некропол, а периодът на 12-14 век е отразен с графитокерамика.

На откриването на новата музейна експозиция в крайморския град присъстваха още Емил Нанков от Американския научен център в София, Мартин Иванов -секретар по културата и образованието на президента, както и кметът на Балчик Николай Ангелов.

Показват находките от храма на Кибела в новата експозиция на музея в Балчик
netinfo