Питат джипитата как ще осигуряват неотложна помощ за пациентите си
Питат джипитата как ще осигуряват неотложна помощ за пациентите си / dariknews

Сред общопрактикуващите лекари в Добрич ще бъде разпространена анкета с въпроси за начина, по който ще осигурят 24-часово обслужване на пациентите си. Това стана ясно на среща, инициирана от зам.-областния управител д-р Катя Ганова, в която се включиха изпълнителните директори на лечебните заведения в града, ръководствата на регионалните колегии на БЛС и на общопрактикуващите лекари, както и директорите на РЦЗ и на РЗОК.

Общопрактикуващите лекари имат право да избират между три варианта - да  се включат в групова практика, която да разкрие спешен кабинет, да сключат договор за осигуряване на неотложна помощ с ДКЦ или Медицински център или сами да гарантират 24-часово обслужване на пациентите си.

В хода на срещата стана ясно, че Медицинският център в болницата и  ДКЦ-1 имат готовност да разкрият кабинети за неотложна помощ като дежурствата в тях  могат да се дават от самите джипита. В Добрич има общо 72-ма общопрактикуващи лекари. 

Управителят на ДКЦ-1 д-р Комарева изнесе данни, които показват, че разкриването на повече от два-три дежурни кабинети за осигуряване на неотложна помощ в Добрич не е финансово изгодно. Изчисленията на ДЦК-1 показват, че месечните  разходи за един  кабинет с манипулационна  ще бъдат в рамките на 4 400 лева. При така направените разчети едно дежурство на лекар ще се заплаща по 50 лева, а на медицинската сестра по 25 лева, посочи д-р Комарева. Предвидени са средства за медикаменти и косумативи, за осигуряване на компютърна система, за ток, газ, телефон, охрана и административни услуги.

Както е известно тази година Здравната каса дава допълнително на джипитата  по 11 стотинки на пациент, за да осигурят непрекъснато медицинско обслужване. Това означава, че при 50 хиляди здравноосигурени пациенти от здравната каса ще се получат 5 500 лева. Само при такъв вариант на ДКЦ-1  е изгодно да разкрие дежурен кабинет, отбеляза д-р Комарева.