Пишат книга в помощ на обучението в предприемачески дух
Пишат книга в помощ на обучението в предприемачески дух / ВУМК

Завърши международната конференция във Висше училище Международен колеж, посветена на въвеждането на иновативни методи в образованието и предприемачеството. Участващите се обединиха около идеи за създаване на методология за стимулиране и оценяване на предприемаческите качества в студентите на колежа.

Преподавателят от СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Славка Ненова и ръководителят на конференцията и преподавател във ВУМК - доц. Д. Каменова, се обединиха около инициативата за написването на книга, която да помага на преподаватели във всички видове училища и университети да възпитават у младежите и децата предприемачески дух и инициативи, информират от колежа.

От Българска стопанска камара излязоха с изследване, което показва, че в „Учене през целия живот" се включват едва 1,4% от активните граждани в България, а за сравнение в ЕС те са над 10%. Представителят на БСК показа още, че компаниите намират най-трудно квалифицирани работници, оперативни ръководители и мениджъри.

В конференцията с доклади се включиха студенти, докторанти и преподаватели от български университети като УНСС, Стопанска Академия - Свищов, Висше Военно Морско Училище, Лесотехнически университет, Технически университет - Пловдив и Софийски университет. Общо 15 научни доклада по темата ще бъдат изнесени и от бивши и настоящи студенти на Висше училище Международен колеж. Като гости на конференцията присъстваха и учени от университети в Германия, Литва, Украйна и Италия, част от дългогодишните академични партньори на Висше училище Международен колеж.

Научната конференция е осмата поред организирана от Висше училище Международен колеж и се подпомага финансово от "Център по предприемачество" към учебното заведение - създаден по проект на Министерството на икономиката енергетиката и туризма.