Отслужиха панихида за загиналите във влака София-Кардам
Отслужиха панихида за загиналите във влака София-Кардам / Дарик Добрич
Отслужиха панихида за загиналите във влака София-Кардам
62038
Отслужиха панихида за загиналите във влака София-Кардам
  • Отслужиха панихида за загиналите във влака София-Кардам

28 февруари е ден, в който си спомняме за загиналите в пожара във влака София-Кардам преди 5 години. От деветимата, които намериха трагичния си край в този инцидент, петима са добруджанци. Днес техни близки се събраха за пореден път да почетат паметта им. В храм "Св. Георги" в Добрич архиерейският наместник Иван Дойчев и отец Стоян Димов отслужиха панихида. Освен опечалените близки, на нея присъстваха зам.-кметът Камелия Койчева и зам.-областният управител Стефка Генчева.

"Пет години чакаме някакви подобаващи наказания да се получат за виновниците за нашата трагедия", сподели майката на Даниел Вичев, отишъл си като студент, малко преди сватбата си. "Те не са жертви на свои лични дела, това са девет невинни живота, станали жертва на нечия служебна безотговорност и неадекватност", каза още Дорка Вичева. Тя смята, че "кръгът на виновните сигурно е по-голям, но делото се води срещу три лица, доказани с отговорност за загубата на девет човешки живота". "Никога няма да получим утеха, ние сме обречени да страдаме цял живот.", каза още почернената майка.
"Влачим живота си в сълзи окъпан и не намираме думи, не очаквам нищо добро, най-много да се върне делото за ново разглеждане на апелативен съд. Условните присъди са гавра с паметта на загиналите. В памет на дъщеря ми трябва да продължа, не се щадя.", сподели Софка Дойнова - майка на Валерия Желева.

Чуйте в аудиото атмосфера от панихидата, думите на майките и на отец Иван Дойчев.

Отслужиха панихида за загиналите във влака София-Кардам
netinfo

На 28 февруари 2008 г. във влака София - Кардам, при пожар загинаха девет души, от които петима добруджанци - Валерия Желева, Антоанета Тодорова, Даниел Вичев, Калчо Стефанов и д-р Галя Иванова. По традиция всяка година Добрич се покланя пред паметта на жителите си, които тогава не стигнаха до домовете си.

На 21 септември 2012 г. Апелативният съд във Велико Търново наложи условни присъди по делото за пожара във влака София - Кардам. Великотърновските магистрати признаха за виновен Георги Иванов - бивш началник в БДЖ, за това, че е разпоредил двойно заключване на вагоните, което е попречило на евакуацията на пътниците. До момента той бе оневинен на две инстанции. Иванов бе осъден на 1,6 години лишаване от свобода, изтърпяването на което по чл. 66 е отложено за срок от 3 г.
Шафнерът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началникът на влака Иванка Костадинова бяха оправдани по част от обвиненията, а наложените им наказания намалени. Присъдата на Георгиев бе редуцирана от 12 на 3 години затвор, а тази на Костадинова от 8 на 2,6 г. Изпълнението на наказанията се отлага за срок от 4 г.
Тримата осъдени солидарно с БДЖ трябва да заплатят на всеки от близките на загиналите по 100 000 лева, постанови още Апелативният съд.

Отслужиха панихида за загиналите във влака София-Кардам
netinfo