Откриха реставрираната крепост на Яйлата сред протести
Откриха реставрираната крепост на Яйлата сред протести / Дарик Добрич
Откриха реставрираната крепост на Яйлата сред протести
74991
Откриха реставрираната крепост на Яйлата сред протести
  • Откриха реставрираната крепост на Яйлата сред протести

Официално бе открита след реставрация ранно-византийската крепост в местността „Яйлата" край село Камен бряг. Останките от крепостта са допълнени с още няколко пласта камъни, пригодени са за разходка на туристи, поставени са метални парапети.

Лентата прерязаха кметът на община Каварна Цонко Цонев и историкът акад. Георги Марков, който е на посещение в града с Национални културни празници „Албена". На церемонията бе направена възстановка от исторически клуб „Нове" - Свищов.

Крепостта и скалната църква "Св.Св.Константин и Елена" в резервата бяха реставрирани със средства от проект „Яйлата - античната врата на Добруджа", финансиран по ОП „Регионално развитие" с над 2 млн.лева, като от тях 82 000 лева е приносът на община Каварна.

Изграждането на туристическия обект предизвика бурното недоволство на историци и археолози, които се обединиха в „Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство". Представители на групата присъстваха по време на откриването. Те определиха новия вид на крепостта като „Дисниленд" и коментираха, че потъпкваме собствената си история, която е сред най-древните в Европа, редом с тези на Гърция и Италия. Според протестиращите ЕС дава пари за атракциони, а средствата, с които съфинансира проекта общината би могла да консервира успешно историческата забележителност и да заплати археологически изследвания в местността. Те съобщиха, че ще използват „Яйлата" за прецедент, за да воюват занапред срещу подобни проекти, които унищожават културно-историческото наследство на България и скоро ще свикат конференция по темата с експерти от страната и чужбина.

На техните обвинения, кметът на Каварна отговори лаконично. Той им благодари за рекламата, която правят на резервата и ги посъветва като живеещи в други части на страната и дори в чужбина да не коментират действията на местните жители, които подкрепят проекта напълно обновяването на Яйлата и превръщането й по-посещаван туристически обект. (чуйте в аудиото част двама от протестиращите и думите на Цонко Цонев)