Откриха мемориала в памет на таврийските българи
Откриха мемориала в памет на таврийските българи / Дарик Добрич

Мемориален знак „В памет на таврийските българи“ беше открит в Добрич пред сградата на община Добричка срещу барелефа на цар Борис III. Изграждането на паметника е заслуга на Инициативен комитет, чиято основна задача е почитане паметта на таврийските българи. От раждането на идеята до осъществяването й изминаха три години и половина, припомни председателят на Инициативния комитет Георги Чунчуков. Мемориалът е построен изцяло с дарителски средства и общата инвестиция възлиза на около 5 хиляди лева, информира Чунчуков. Авторите на проекта – арх. Красимир Пампоров и инж.Йордан Йорданов са работили безвъзмездно в полза на идеята. На постамента е поставен надпис „В памет на таврийските българи, преселили се през 1943 – 1944 г. в прародината си България с благословията на цар Борис III – Обединител. През пролетта на 1945 г. в условията на фактическа окупация на България от Червената армия, стават жертва на Сталин и отечественофронтовската власт при депортирането им обратно в СССР”. В скалния къс е поставена и плоча с част от писмото на таврийските българи до царя и имената на хората, помогнали най-много за преселването им в родината.

Откриха мемориала в памет на таврийските българи
netinfo

 

 

„За мен е чест и радост да бъда в този прекрасен град Добрич” – заяви при откриването на паметника Негово Превъзходителство Микола Балтаджи - посланик на Украйна в България. Той благодари на всички родолюбци, които имат заслуга за създаването на мемориала. На откриването присъстваха още Дянко Марков – председател на Общобългарски съюз „Истина”, дипломатът Иван Станчов, чийто баща е помогнал за преселването на таврийските българи в родината, новоизбраният кмет на Добрич Йордан Йорданов и бившият градоначалник Детелина Николова, общински съветници, потомци на таврийските българи и граждани. В знак на благодарност за подкрепата и помощта при изграждането на паметника Детелина Николова бе обявена за почетен член на Общобългарски съюз „Истина”.

Откриха мемориала в памет на таврийските българи
netinfo

 

 

„Надяваме се, че Добрич ще стане мост за нас, таврийските българи, защото много млади хора искат да имат българско гражданство, искат да живеят и да работят в България. Но за тях е пречка, че не могат да получат удостоверение за български произход сега и в момента. Смятам, че българските власти трябва да бъдат по-енергични и повече да мислят за своите сънародници в чужбина.

Таврийските българи сме толерантни, трудолюбиви и родолюбиви. Ние сме си българи, а не руснаци и украинци” – коментира пред Дарик Стефан Намлиев – председател на Приморско районно българско дружество „Сдружение”.

Откриха мемориала в памет на таврийските българи
netinfo

 

 

 

По-късно в Голямата заседателна зала на община Добрич бе прожектиран документалният филм на Васил Барков „Един изстрел”, посветен на таврийския писател и общественик Мишо Хаджийски, повел около 2000 наши сънародници от Таврия /Украйна/ към България в разгара на Втората световна война. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ на 7 декември тази година. Пръст от родната къща на Мишо Хаджийски в с. Инзовка, Запорожка област беше донесена и положена на паметника на таврийските българи в Добрич от признателните потомци.

През месец декември 2015 г. ще се отбележат 70 години от депортирането на таврийските българи обратно в СССР. След идването им в родината през 1942-43 г., месеци по-късно, с установяването на червената власт, те са принудени да се върнат обратно в земите си около Азовско море, по нареждане на Сталин, като редови съветски граждани. Има сведения, че мнозина са избити - удавени в Черно море и Дунав или застреляни по островите на реката.

Откриха мемориала в памет на таврийските българи
netinfo