Отбелязваме Световния ден на прехраната
Отбелязваме Световния ден на прехраната / БГНЕС

 

Световният ден на прехраната – 16 октомври се отбелязва от 1979 г. по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие – ФАО /основана на тази дата през 1945 г./. България се включва от 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Отбелязването на този ден цели да повиши информираността на обществото по проблема за прехраната на хората в световен мащаб и да укрепи солидарността в борбата с глада и недохранването. Всяка година този ден фокусира вниманието над това, какво е направено за да се избави човечеството от глада и към проблемните зони по света, нуждаещи се от действия. Провеждат се различни благотворителни мероприятия, които са важни за облекчаване на тежкото положение на страните от „третия свят“. Сигурността на прехраната, селското стопанство и развитието на селските райони заемат централно място в помощта на Европейския съюз към развиващите се страни.

Храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да бъде в достатъчно количество и с доказано качество. Необходимо е хранителният прием да бъде съобразен с физиологичните нужди на организма: да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества; да осигурява добро здраве; да предпазва от болести; да забавя процесите на стареене.

В тази връзка Регионалната здравна инспекция препоръчва спазването на изискванията за здравословно хранене:

-  Разнообразие при избора на хранителни продукти, ежедневен прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти.

-  Приемане на по-малки количества на по-чести интервали.

-  Ограничаване приема на захар и захарни изделия, мазнини, особено на животинските.

-  Намаляване употребата на сол и консумация на солени храни.

-  Приемане на достатъчно течности.

През годината РЗИ работи по реализиране на основните цели на Националния план за действие ”Храни и хранене”, като усилията на сътрудниците от дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здравето” са насочени към различни възрастови групи: деца, ученици, възрастни и стари хора, относно здравословния избор на храни и здравословно хранително поведение.