Отбелязаха 109 години от Дуранкулашкия бунт
Отбелязаха 109 години от Дуранкулашкия бунт / netinfo

В село Дуранкулак се проведе възпоменателен митинг в памет на загиналите преди 109 години в бунтове селяни. Протестите против политиката на правителството спечелват отмяна на данъка-десятък. Техният завършек е кръвопролитието на Грекова могила край селото, където признателните поколения са издигнали паметник.
Слова за подвига на селяните, дръзнали да се опълчат срещу властта и загинали защитавайки своите интереси, произнесоха кметът на община Шабла Красимир Кръстев и на село Дуранкулак - Зюмбюл Медаров. В митинга участва внушителна група земеделци. Възпоменателните прояви в чест на 109-годишнината започнаха с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на загиналите в бунта в Шабла.

1 юни 1900 г. е кулминацията на Дуранкулашкия бунт, когато местните селяни се вдигат срещу въведения данък-десятък от правителство на Тодор Иванчов от Либералната партия (радослависти). Тогава в близост до Дуранкулак се събират селяни от околните села. Конна част, изпратена наблизо, атакува. Жертвите са около 40 души. Бунтът, който протича и на много други места в България през периода 1899-1900 г., макар никъде да не е толкова интензивен като в Дуранкулак, успява - правителството се отказва от данъка-десятък.